Stress

24 april 2014

Uit onderzoek gedaan in opdracht van Agis Zorgverzekeringen blijkt dat 88% van de Nederlandse bevolking stress ervaart. 57% van de Nederlanders ervaart wel eens fysieke klachten door die stress.

Waarom is die stress nou zo vervelend eigenlijk? De effecten van stress zijn over het algemeen niet prettig. Ze kunnen variëren van een opgejaagd gevoel, piekeren, spanningshoofd- of rugpijn, maag- en darmklachten en hartkloppingen bij lichte stress, tot slaap- en eetproblemen, vergeetachtigheid, hoge bloeddruk, verlaagde weerstand (en daardoor sneller verkouden of grieperig), vermoeidheid, angstgevoelens, concentratieproblemen en zwaarmoedigheid bij langdurige stress. HR professionals weten dat 70 – 90% van het ziekteverzuim in organisaties stress gerelateerd is. En toch lijkt het alsof we er zo weinig aan kunnen doen. Waarom? Omdat stress niet te verhelpen is met een trucje of een techniek. Stressreductie vraagt om een andere levensstijl dan die de meeste mensen gewend zijn en dat vraagt ogenschijnlijk om offers.

Wat is stress?

In feite is het een fysieke reactie die opkomt in spannende of gevaarlijke situaties. Diep in onze hersenen bevindt zich een klein  orgaantje dat de amygdala heet. Dit orgaantje kun je zien als “gevaarscanner” van het lichaam. Zodra het gevaar constateert, gaan de alarmbellen rinkelen en gaat er een signaal naar de bijnieren waar eerst adrenaline (korte termijn stress) en daarna cortisol wordt aangemaakt. Deze hormonen activeren het zogenaamde sympatisch- of het stresszenuwstelsel.

Je lichaam wordt in staat van vechten of vluchten gebracht om het gevaar aan te kunnen. Wat heeft het daarvoor nodig? Je spierspanning neemt toe want je moet kunnen knokken of rennen, je pupillen worden wijder zodat je helderder ziet en alerter bent, je hart gaat sneller kloppen zodat je bloed sneller rond kan pompen, je ademhaling gaat omhoog zodat je meer zuurstof hebt, je spijsverteringsstelsel wordt stilgelegd want dat kost energie en last but not least wordt je immuunsysteem uitgeschakeld om ontstekingen bij wonden te voorkomen. Kortom, je bent klaar om het gevaar aan te gaan of er heel hard van weg te rennen.

Bridgeman water_stressvrijHeel handig in de tijd dat we nog grote roofdieren in het wild tegenkwamen, maar erg onhandig in deze moderne tijd waarin de amygdala zoveel prikkels krijgt in ons drukke leven. Gevaar hoeft voor de amygdala namelijk geen fysieke vorm te hebben. Het ziet allerlei zaken voor roofdier aan: een boze manager, files, snelheidsboetes, iemand die je afsnijdt in het verkeer, concurrerende collega’s, deadlines, je partner die een sneer geeft, sociale verwachtingen, schoonmoeders, jengelende kinderen, dreigende ontslagen en zelfs economische crisis.

Het is daarom niet vreemd dat 88% van de Nederlanders stress ervaart. Bij chronische stress wordt het pas echt gevaarlijk. De bijnieren blijven cortisol aanmaken met als gevolg dat de hypocampus, een orgaan in je brein dat cortisol neutraliseert en tegelijkertijd je korte termijn geheugen bewaakt, in de problemen komt (vandaar de vergeetachtigheid) en zelfs beschadigd kan raken. Die beschadiging kan zich tot burn-out ontwikkelen en bij blijvende spanning zelfs omslaan in een depressie.

Volgende week geef ik je drie stappen naar een stressvrij leven.

 

Even voorstellen: Robert Bridgeman is onderzoeker, auteur, coach en spreker. Hij onderzoekt methoden om bewustzijn te ontwikkelen door ze zelf te ondergaan. Robert studeerde in centra en kloosters over de hele wereld en woonde 2 jaar in Azië. Hij is co- founder van Bridgeman Community, een internationaal netwerk van professionele coaches. Robert schreef het boek: Start vandaag met lichter leven. Waaraan professoren Herman Wijffels en Paul de Blot, alsmede meditatieleraar Tijn Touber, spreker en innovator Martijn Aslander en Iceman Wim Hof een bijdrage leverden. Samen met Wim Hof beklom hij in januari 2014 Mount Kilimanjaro in Tanzania in 48 uur én in korte broek om aan te tonen dat we het sympatisch zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Robert is tevens als trainer verbonden aan het Search Inside Yourself Leadership Institute in San Francisco (Dat ontstond vanuit Google en Stanford University) en beschikt daarmee over het meest actuele hersenonderzoek. Hij blogt elke donderdag over zijn doorlopende veldonderzoek: over wat hij meemaakt, onderweg tegenkomt en waar hij zich over verwondert.

 

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *